რძე - სასმელი, მდიდარი აუცილებელი ვიტამინებითა და მინერალებით, რძის ზომიერი რაოდენობის მიღებას მხოლოდ დადებითი გავლენა შეიძლება ჰქონდეს ნებისმიერი ადამიანისათვის. რძის მიღება დადებით გავლენას ახდენს - კბილებსა და ძვლებზე, კუნთების ზრდასა და აღდგენაზე, ენერგიის აღდგენაზე, იმუნური სისტემის გაძლიერებაზე, სისხლის მიმოქცევაზე და ორგანიზმში მიმდინარე სხვა სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანი ფუნქციების მოქმედებაზე.
იქედან გამომდინარე, რომ რძე ამდენად მნიშვნელოვანი პროდუქტია ჩვენს ყოველდღიურ ცხოვრებაში, მნიშვნელოვანია, რომ სწორად შევინახოთ. მიუხედავად იმისა, რომ ყველა თანამედროვე სტანდარტით შეფუთულ რძეს აქვს შესაბამისი ვარგისიანობის ვადა მნიშვნელოვანია ვიცოდეთ როგორ შევინახოთ სწორად ის.
როგორ შევინახოთ რძე მაცივარში?
- შეინახეთ რძე ცივად. შეინახეთ მუდმივ 2–3°C ტემპერატურაზე. ყოველთვის გადაამოწმეთ მაცივრის ტემპერატურა თერმომეტრით რათა თავი დაიზღვიოთ მისი გაუმართავად მუშაობისაგან.
- შეინახეთ მაცივრის ყველაზე ცივ ადგილას. რძე მოათავსეთ თაროზე მთავარ განყოფილებაში, უკანა მხარეს. მოერიდეთ მის შენახვას მაცივრის კარში, რომელიც მაცივრის ყველაზე თბილი ნაწილია, კარებში ხშირად იცვლება ტემპერატურა გაღებისა და დახურვის დროს, სწორედ ამიტომ არ არის მიზანშეწონილი რძის შენახვა მაცივრის კარში.
- დარწმუნდით რომ შეფუთვა ჰერმეტულად დაცულია. ჰერმეტულად დაცულობა ნიშნავს, რომ რძის შესანახ ჭურჭელში (ან საწყის შეფუთვაში) არ მოხვდება ჰაერი და სხვა ჰაერში გაბნეული ნივთიერებები თუ ბაქტერიები.
- ყოველი გამოყენების შემდეგ დაუყოვნებლივ შედგით რძე მაცივარში. ოთახის ტემპერატურაზე დიდი ხნით დატოვება, განსაკუთრებით ცხელ დღეს, აჩქარებს მის გაფუჭებას.
- მოერიდეთ შერევას. არასდროს დააბრუნოთ გამოუყენებელი რძე ჭიქიდან თავდაპირველ კონტეინერში, რადგან ეს გამოიწვევს ჰაერში გაბნეული ბაქტერიებისა თუ მტვრის ნაწილაკების მოხვედრას სუფთა რძეში, რომელიც დიდი ალბათობით გააფუჭებს საღ რძეს.
შეიძლება თუ არა რძის გაყინვა?
- თუ გაქვთ რძე ისეთი რაოდენობით, რომლის გამოყენებასაც ვერ შეძლებთ ვარგისიანობის ვადის გასვლამდე, რეკომენდებულია მისი გაყივნა, რათა თავიდან აიცილოთ რძის გაფუჭება
- გამოიყენეთ შესაბამისი კონტეინერი. რძე გაყინვისას ფართოვდება, ამიტომ გადაიტანეთ იგი ორიგინალი შეფუთვიდან ან შუშის ბოთლიდან საყინულესთვის განკუთვნილ, ჰერმეტულ კონტეინერში. დატოვეთ კონტეინერის სრული მოცულობის დაახლოებით 5% თავისუფალი ადგილი რძის გაფართოებისთვის.
- გამოიყენეთ პატარა კონტეინერები. უფრო სწრაფად გაყინვისა და გალღობისთვის აირჩიეთ პატარა, საყინულესთვის განკუთვნილ კონტეინერები.
- მოელოდეთ რძის ტექსტურის ცვლილებას. გალღობის შემდეგ, ცხიმი შეიძლება გამოეყოს სითხეს, რაც გამოიწვევს ოდნავ მარცვლოვან ტექსტურას. ეს ნორმალური და უსაფრთხოა. რძის ხელახლა შესარევად, უბრალოდ შეანჯღრიეთ კონტეინერი კარგად ან დააბლენდერეთ.
- ნელა გაალღვეთ მაცივარში. საკვების უსაფრთხოებისთვის, გაყინული რძე ყოველთვის გაალღვეთ მაცივარში, რასაც შეიძლება 24-36 საათი დასჭირდეს. არასდროს გაალღვოთ გაყინული რძე ოთახის ტემპერატურაზე.
- გალღობის შემდეგ რძე გამოიყენეთ მოკლე ვადით. გალღობის შემდეგ, გამოიყენეთ რძე რამდენიმე დღის განმავლობაში და ხელახლა არ გაყინოთ. გალღობილი რძე საუკეთესოდ გამოიყენება ცხობისთვის, საჭმლის მოსამზადებლად ან სმუზისთვის, სადაც ტექსტურის ცვლილება ნაკლებად შესამჩნევია.
ჩვენი იმპორტული რძე
აქვე შეგახსნებთ, რომ "შპს ალალი პრაიმ თრეიდი" ახორციელებს რძის პროდუქტების იმპორტსა და დისტრიბუციას ქართულ ბაზარზე. მაგალითისთვის: ჩვენი იმპორტირებული პინარის რძე დამზადებულია ულტრა-მაღალ ტემპერატურაზე დამუშავების გზით, შეფუთულია თანამედროვე სტანდარტებთან თანხვედრით და მისი შენახვა შესაძლებელია ოთახის ტემპერატურაზე, მზის პირდაპირი სხივებისაგან მოშორებით, თავდაპირველი შეფუთვით.